FK Sparta Sarpsborgs historie

SeiersmåletFK Sparta Sarpsborg ble stiftet 23. november 1928 og holder til i Albert Moeskausvei 46, 1711 Sarpsborg

FK SPARTA SARPSBORG. 7 cupfinaler, 4 cupmesterskap, 1 seriemesterskap, 3 seriesølv, 2 seriebronse.

IL Sparta ble stiftet i 1928. Idrettslaget utmerket seg raskt som et av landets ledende fotballklubber, i tillegg til utøvere på toppnivå i andre idrettsgrener - deriblant friidrett og ski. Ved siden av håndball og bandy er det særlig ishockey som har preget Sparta siden idrettslaget startet med ishockey i 1959.


Arbeiderklubben Sparta tilhørte naturlig nok Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). Klubben ble raskt en av de beste klubbene i dette forbundet og spilte hele seks cupfinaler og vant tre av dem på 1930-tallet.


Andre verdenskrig satte en bråstopper for all fotballaktivitet. En del av spillerne var aktive i den lokale motstandsbevegelsen og trente også litt fotball. Etter krigens slutt ble AIF og Norges fotballforbund (NFF) slått sammen til ett forbund. At det var god kvalitet i Sparta-laget fikk de bevist også i det nye forbundet. I 1948 ble Sparta seriemester foran Fredrikstad FK. Nå fulgte ti nye suksessfulle år. I løpet av denne perioden tok Sparta seriegull, tre seriesølv, en seriebronse og et cupmesterskap.


1958-sesongen endte med nedrykk og markerer også slutten på nærmere 30 sammenhengende år som en av landets ledende klubber.Nøkkelspillerne som hadde vært så toneangivende la etter hvert opp og erstatterne var ikke like gode.


I 1960-, 70-, 80- og 1990-årene levde Sparta som en typisk breddeklubb.


Perioden fra midten av 1990-tallet til og med 2007-sesongen markerer den andre storhetsperioden til Sparta. Suksesstreneren Kai Andersen ledet laget hele denne tiden fra en breddeklubb i 5. divisjon til toppfotball i 1. divisjon (landets nest øverste). Med små budsjetter og mange lokale spillere gjenreiste Sparta byens toppfotball. Målrettet spillerutvikling bidro også til å løfte fram unge sarpinger opp til elitespillere i årene etterpå.

Sarpsborgs fotballsamarbeid startet i 1999. Etter flere navneskifter fra Sarpsborg Fotball til FF Sarpsborg og Borg Fotball, overtok Sparta alle økonomiske og praktiske forpliktelser fra 2004-sesongen. Etter 2007-sesongen overlot Sparta sin elitesatsing til den nye samarbeidsklubben Sarpsborg 08 FF. Sparta startet på bunnen av divisjonssystemet i 2008 og Sarpsborg 08 FF (Sarpsborg 08)har videreført Spartas gode arbeid med flere sesonger i eliteserien.


FK Sparta Sarpsborg er i dag en veldrevet breddeklubb. Våren 2015 fikk klubben NFFs godkjennelse som kvalitetsklubb.

Høydepunkter:

Nm finale 1952:


Opprykk til 1. divisjon for FK Sparta Sarpsborg; Sparta - Fram Larvik 15-0! Avgjørende opprykkskamp lørdag 22. oktober 2005